Välkommen till Gong Journey i Nynäshamn!

Gong Journey hos Lotus Training är en terapeutisk resa in i kroppen, en meditation till vibrationer från den i mänsklighetens historia uråldriga gongen. Våra gongar är Paistes  planetgongar, ”Jorden” och ”Sedna”stämda för att hålla ett korrekt Hz-tal, en korrekt svängning enligt respektive planet…

Under en Gong Journey får du uppleva den resonans, de vibrationer och den känsla som gongar kan ge långt in kroppen, djupt in i ditt sinne. En Gong Journey är en ljudterapi, en meditation till en vibration, där vår gong används på ett terapeutiskt sätt för läkning i kropp och sinne.

Som lärare och yogaterapeuter inom MediyYogan, Yinyogan & MedYinyogan arbetar vi med yoga, meditation och gongar på ett terapeutiskt läkande plan. Vi har med vår basmedicinska utbildning en  grundkunskap om den medicinska och fysiska påverkan som rörelser och vibrationer har på vår organism och framför allt på hela vårt nervsystem; det sympatiska och det parasympatiska. Vi har gedigna  kunskaper om de båda nervsystemens funktion och påverkan, och framför allt det parasympatiska nervsystemets fullständiga funktion när det gäller inre och fysisk balans. Vi har bred erfarenhet av olika meditationers påverkan på nervsystem, hjärnvågor och hur vår yogiska trestegs-andningen påverkar från hjärna till själ.

Delar av yoga- & gongstudion…

Vi kan med den kunskapen som grund använda gongen som ett terapeutiskt redskap för att påverka kroppens i särklass viktigaste nerv för det parasympatiska nervsystemet, förstå vad den gör, hur den påverkas och hur den påverkar dig. Den nerv som är den mest övergripande av alla nerver i det parasympatiska nervsystemet. Inom yogan arbetar vi på Lotus Training aktivt med just den nerven, har den hela tiden i åtanke. Genom att ta in gongen terapeutiskt i vår yoga, så går vi ett steg djupare in för att få till balans och läkning genom aktivering av det parasympatiska nervsystemet.

Vi är i grunden elektrisk spänning och vibrationer. Allt inom oss har en elektrisk spänning, en vibration, allt har därmed en våglängd; en svängning som är ett Hertz- (Hz) tal. Allt liv är vibration. När kroppens största nerv kommer i felsvängning så sker felkopplingar till organen. Där kan då uppkomma autoimmuna sjukdomar såsom reumatism, fibromyalgi m.m. Det är den nerven vi har med som fokus aktivt i både MediYogan och MedYinyogan. Numer kan man även operera in pacemakers för att hålla spänningen i den nerven, sjukdomar förklingar. Genom vår terapeutiska yogaövningar och och att vi använder gongens varierande svängningstal/Hz terapeutiskt, kan vi på samma sätt, fast enklare, naturligare, påverka den grundspänning som nerven skall ha, den så kallade Vagala tonen…

Rytmen på gongen är dynamisk, byter våglängder. Denna typ av ljudmeditation kan lätta upp spänningar och få kroppen helt avslappnad. Upplevelsen kan variera från person till person, och kan för många bli en stark upplevelse. Någon kan känna obehag när vissa våglängder träffar, men det kan vara där läkning sker från något som är lagrat som ett minne i kroppen. Många kan uppleva lycka.  Hos någon kan det komma sorg, hos andra förlösning och eufori. Men, oavsett vad, så har alla upplevelser, totalt sett, en välgörande på- och inverkan på vår totala organism, vårt välbefinnande. Gongens våglängder påverkar; men helt olika för oss alla. Och vartefter läkning sker så minskar eventuell sorg, och glädje kommer i stället. Det är ofta en renande process.

Gongspelet börjar mjukt, sakta stegras ljudet och ökar till ett kraftfullt vibrerande. Det spelas på gongen så att den får ge ifrån sig en bukett med toner i hela Hz-skalan den är stämd i. Det blir som en dynamisk rörelse av ljud och våglängder, något som kropp och sinne omsluts av som ett kroppsligt och själsligt bad.

Vi börjar vår Gong Journey med ett specialanpassat Medyin-yogapass för gongresan, där vi även med den yogiska trestegs-andningen syftar till att få hela kroppen och sinnet i avslappnat tillstånd, samt att vi hamnar i det parasympatiska nervsystemet. Därefter tar så vår Gong Journey vid. Under en Gong Journey ligger du bekvämt ner på  våra yogamattor, du har mjuka lediga kläder på dig och vi har kuddar, bolster och filtar till utlåning.

Du ligger ner, gärna med ögonen slutna för att undvika onödiga intryck för hjärnan att bearbeta, känner och upplever med kroppen hur de mäktiga tonerna och varierande vibrationer från våra gongar, sveper in i dig och påverkar dig på djupet. Vibrationerna tar sig förbi våra tankar och vårt medvetande, och kan på så sätt påverka oss på en djupare nivå. Genom att även ligga i Lotus Trainings egen, för det parasympatiska systemet, framtagna TRP-position, ger du kroppen och det parasympatiska nervsystemet ytterligare en möjlighet till läkning och återhämtning.

Hjärnans olika Hz-tal

Genom gongens vibrationer så går du på kroppens egna villkor från normalt vaket tillstånd,  vilket är betha-hjärnvågor med en frekvens på ca 12-30 Hz  eller mer, till ett mer avslappnat tillstånd med alphavågor på ungefär 8-12 Hz. Det är där du befinner dig när du dagdrömmer, fantiserar och har ett associativt tänkande, det är tillståndet för alphavågor. En Gong Journey tar oss ofta till theta-fasen, och det är också på denna nivå som läkning och återhämtning är som mest verksam.

Du kan även komma ner i theta-hjärnvågor på 4-7 Hz, det är där du befinner dig när du är i en djup vila, trance eller i hypnos. Det är även där du befinner dig när du är i REM- (Rapid Eye Movement)-sömn, ett tillstånd av mycket stor, djup, avslappning för kropp och speciellt för sinnet. Thetavågornas frekvens är det tillstånd som gongen vill ta dig till. Ett djupare meditativt tillstånd. Det är på denna Hz-nivå som läkning och återhämtning är som mest verksam för kropp och sinne.

Någon person kan även gå ner till Delta-vågor (1-3 Hz), ett tillstånd i medvetande där det ofta kan ske läkning på djupare nivåer.

Du rekommenderas att ta det lite lugnt under resten av dagen för att låta det som skett i din kropp och ditt sinne, kunna få möjlighet att fördjupas och integreras. Drick gärna vatten efter din Gong Journey då fascian påverkas av vibrationer, och hyaluronsyran, vilket är den som ser till att utbytet av vätskan i fascian sker, den behöver friskt vatten…


  • Allt du behöver ha med dig är mjuka kläder.
  • Mattor, kuddar, bolster och filtar finns i vår gong- & yogastudio.
  • Du har själv ett eget ansvar att ligga där du känner att ljudet är bäst för dig…

Välkommen till en upplevelse som kan förändra…

Inger & Stefan


Info &  Upplägg 

  • Vi meddelar under ”Klasser/Helgyoga & Gong Journey”, samt i höger- & underspalterna på förstasidan, när det är en Gong Journey på gång…
  • Det finns plats för max 15 deltagare i en Gong Journey
  • Lotus Training kommer att ha intentionen att ett flertal gånger per år anordna våra Gong Journeys.
  • Gong Journey kan även hamna under löpande termin med egna meditations- avslappningsklasser per vecka

Du är mycket välkommen till Din upplevelse av vad en vibrerande meditation i en Gong Journey är och kan ge…
Här är vad några deltagare har upplevt…


 

MIN PERSONLIGA UPPLEVELSE
Första gången jag provade en gong-resa, som är ett vibrerande bad för kropp och sinne, så hade jag inga som helst förväntningar. Kritisk, men nyfiken. Jag var artig och följde min sambo till en sådan kväll i Stockholm. En viss oro fanns för ljudet då jag har tinnitus. Men det var inget som påverkades, trots runt 6-8 vibrerande gongar.

Den kvällen förändrade mycket av det jag tänkt, tyckt och upplevt om kroppen, ljudvågor och livet. Det tillstånd jag hamnade i hade jag inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi. Det var mäktiga vibrationer som påverkade hela kroppen. Jag kände och upplevde hur kroppen fick påverkas av vibrationerna. Den fick renas, käkarna skakade och skakningar kom i hela kroppen, tårar som plötsligt väller upp. En mycket mäktig och omtumlande upplevelse.

Här föddes en tanke om att jag någon gång i livet skulle vilja äga en gong och kanske försöka ha denna som ett inslag i vår yogastudio. Den tanken har med åren vuxit sig starkare och starkare, och nu har vi äntligen skaffat våra första 38 tums Paiste Planetgongar, ”Jorden” och ”Sedna”, och de kommer troligen att följas av flera…

/Stefan


 

Vi valde våra gongar Jorden och Sedna rent intuitivt, lyssnade, spelade, verkligen lät dem ljuda. Jorden (som har sin Hz-svängning på  3rd Octave C3#/cis-136,10 Hz, 4th Octave A4/a’-432,10 Hz) är ju vår hemvist, vårt hem, där livet en gång startat, och Sedna  (som har sin svängning på 3rd Octave C3/c-128,10 Hz, 4th Octave A4/a’-430,88 Hz)  (vi visste inte vad namnet Sedna stod för när vi valde den, det fick vi kunskap om senare) är en relativt nyligen (2003) funnen planet, allra längst ut i vårt solsystem.

Sedna är även en inuitisk havsgudinna, som enligt legenden lever på havets botten i Norra Ishavet. Hon avbildas som en blandning av människa, säl och fågel. Hon är livets och skapelsens källa och representerar inuitfolkets själ. När människorna är harmoniska och lever i fred förser hon dem med mat; säl, val och fisk från havet. När de är förvirrade, aggressiva och destruktiva ställer hon till med storm och oväder…


Länkar som belyser detta med ljudvågor