The Niatechnique

Nia är en  genomtänkt träningsform där kroppens alla stora leder tas med för att öka på din smidig- och rörlighet. Helt invävt i ett stärkande, svettigt, rörligt och roligt pass…

nia_kick_spark_solo_webb

FAKTA OM NIA

Nia kombinerar dans, yoga och kampsport med olika tekniker för kroppsmedvetenhet. Träningen genomsyras av ett holistiskt perspektiv med en central tanke om att kropp, känsla, tanke och själ är tydligt sammanlänkade.

Målet är självläkning  rörelse. Träningen utförs i grupp, barfota och till musik. Nia skapades i Kalifornien 1983 av Debbie och Carlos Rosas, och Nia är en förkortning av Neuromuscular Integrative Action.

Nia är en lustfylld och inspirerande träning som ger energi, kraft och balans. Jag har min träning i Nia (Neuromuscular Integrated Action) under mitt eget koncept, Nia Muscle & Mind Training. Jag är licensierad Nia Brown Belt-lärare samt är också utbildad massageterapeut. Just genom mitt jobb som massageterapeut så vet jag vikten av att alla leder måste röras.

När jag mötte Nia-träning, så förstod jag som massageterapeut direkt; här är den ultimata formen av träning! Alla kroppens tretton stora leder tas med, de smörjs upp av synovialvätskan, slagg transporteras bort så att vi får ökad rörlighet. Vi har 700 muskler i kroppen, och det behövs rörelse för att hålla både bindväven och alla muskler smidiga.

”Nia is like chocolate – it’s hard to describe, you just have to taste it…”

Tempot växlar. Mjuk uppstart som övergår i stegrande rörelser, för att åter gå tillbaka i lugnare tempo, för att öka igen, som intervallträning. Det är jobbigt, men kroppen har möjligheter till en snabb återhämtning även i passet. Inom Nia tar vi även fokus på det inre muskellagret, stärker det lagret där vi oftast är som svagast.


Debbie Rosas, (med headset) grundare av The Nia Technique berättar om födelsen av Nia:

”In 1983 I was looking for a way to work out and address more than fitness. I wanted something that would provide more pleasure and efficency in the body, as I had lost the ability to move naturally.

I was exercising and movin mechanically. I decided that I wanted to regain my body’s naturally wisdom and ability to move.

I set out to relearn how to move by listening to the voice of my body, and by following the sensation of pleasure versus pain.
The result was Nia…”

Barfotaträning

Niaträningen sker barfota. Detta för att vi skall bygga upp våra leder nerifrån, och det är fötterna som är alla våra benleders ledare och vår kroppsbärare. Genom att använda foten som det är tänkt, så stärker vi upp våra muskler, bygger  balansen och vi bygger upp en styrka i den del av kroppen som hela kroppstyngden vilar på.

Nia insåg vikten av starka och rörliga fötter och började med barfotaträning redan 1983. Idag börjar det  komma forskning inom rehab av skadade leder, om vikten av att få stabila fötter för att undvika knä-, och höftskador.

Nu har rehabinrättningar insett att just röra fötterna barfota inom träning, det ger starkare fötter och starkare och rörligare leder. Foten är en mycket komplex konstruktion. Otroligt flexibel när den är i sitt rätta läge. Och vi skall hålla foten rörlig i alla riktningar, få den stark och smidig.

Genom rörelse i fötterna i barfotaläge, kommer tårna tillbaka till sitt ursprungliga läge, och du får en bättre hållning, starkare leder, ben och knän. En fot består av 26 ben, 33 leder och över 100 muskler, senor och ligament  vilka alla har sin funktion för fotens optimala rörlighet.

The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art”
– Leonardo Da Vinci 1452-1519-

En fjärdedel av kroppens alla muskler finns i fötterna. Foten skall hålla så mycket tyngd, och ändå vara smidig, rörlig i flera nivåer och lägen, böjlig, kraftfull, kunna skjuta ifrån och hålla emot. Att ha en smidig fot är början till att slippa ledproblem i höfter och knän, både nu och senare i livet. Knäproblem kommer oftast från de närmaste lederna, foten och höften.

Because of Nia I am vibrant, fulfilled, fit, nourished, connected, strong, mindful, healed <3 Step into a class or training and join our growing community of conscious movers. Help us share the Joy by sharing it on… www.niaaustralia.com.au

Slået op af Nia Australia i Onsdag den 2. november 2016

Tai Chi – Tae Kwaendo- Yoga – Duncan – Alexander – Feldenkrais

Nian har bland annat inslag från Yoga, Tai Chi, Tae Kwaendo, Duncan Dance, Alexander-Metoden, Feldenkrais och  Modern Dance, så du har ett stort mönster av rörelser som ser till kroppens stora leder får igång synovialvätskan mellan lederna, den vätska som smörjer upp leden, så vi inte får skador och förslitningar. Nian har ett rörelsemönster som inte många andra träningar har. Ett holistiskt seende på träningen och att det finns flera nivåer i träningen som du kan lägga dig på, beroende på var din kropp befinner sig just nu.

Som sagt ett holistiskt instrument. Du får Tai Chin’s mjuka rörelser, du får in Yogans töjningar, kampsportens explosivitet, dansens mjuka rörelser som tränar vår koordination och skapar nya nervbanor i hjärnan. Alexander-Metodens kroppshållning, Feldenkrais som används inom vården, fysisk träning, idrott, muskelbesvär och mycket mer. Allt sammanvävt i en träningsform. Det gör att hela din kropp tas i anspråk. Från hjässan ända ner till tårna. Det är en  träning som ger ansträngning, men sällan ger träningsvärk som du kan få från många andra träningsformer.

Rörlighet & Uppsmörjning

Våra kroppar är gjorda för att röra sig. De behöver belastas. Det är när vi inte rör oss efter kroppens naturliga mönster som vi får skador. Tänk på en dörr du inte öppnar fullt ut. Till slut börjar den gnissla.
Det tar emot på sista biten när du försöker öppna den. Så är det med våra leder. De skall röras ut i sina ytterlägen för att du inte skall få problem. Det gör Nian. Om du har ett dåligt rörelsemönster, så ökar du med Nia på ditt rörelsemönster så du kommer in din kropps och dina leders naturliga rörelser, du blir inte stoppad halvvägs av att det tar emot.

niawomen_skarp2_vand_webb

Niaträningen underlättar många vardagliga sysslor. Som att ta upp saker från golven, sätta sig på huk på ett smidigt sätt, hålla igång hand- och fotleder, höfter och bäcken, rygg och nacke, axlar och armar. Nia är en barfotaträning. Detta för att det skall skapas stabilitet i fötter, ben och höfter. Du ökar på genomströmningen av blod på ett för kroppen naturligt, lekfullt och för individen anpassat sätt. Ett rörelsemönster som du vartefter du blir smidigare, ökar på till nya nivåer.

Muskler & hinnor

Den glatta hinnan, fascian, som ligger mellan muskellagren skall fungera som en glidyta musklerna emellan, så att musklerna kan röra sig fritt och smidigt. När vi inte rör oss fullt ut i alla muskellägen, så bildas collagen, bindväv, mellan musklerna och fascian. Det är collagenet som gör att vi t.ex. efter en natts sömn känner oss lite osmidiga i musklerna, behöver sträcka på oss. Bindväven håller fast musklerna.

Fascian är lite som lagren i en apelsin. Det finns mellan varje klyfta och runt apelsinen ett stadgande lager. Det är det vita mellan klyftorna, och runt apelsinens insida. Det är sedan viktigt för oss att hålla dessa lager, fasciorna, smidiga, rörliga och vitala runt våra muskler, så att fascian och bindväv kan gör sitt jobb; stadgar, bygger och ser till att det går smidigt.

Collagenet gör så att musklerna ”klibbar ihop”, och det gör att vi får svårare att röra oss i musklernas naturliga rörelsemönster. Där har Nia en stor fördel. Vi rör alla leder maximalt, det gör att  collagenet släpper från musklerna, inte bromsar rörelserna, vilket annars gör oss mer och mer orörliga.

nia_man_webb

Genom att töja, vrida, stretcha, så släpper bindväven som bromsar musklerna från att röra sig naturligt, och du återfår en glatt yta mellan musklerna. Det är denna kontinuerliga genomgång genom träning som gör att vi ökar på rörelsemönstret, tränar leder, håller tillbaka bindväven som annars lägger sig som ett pansar och håller fast musklerna och ger stelhet och osmidighet. I längden en ohållbar situation om vi vill behålla vår rörlighet.

Stel eller smidig?

Om det är så att vi inte rör oss och håller glidytor och smidighet igång, då är det ”bra” att det bildas bindväv, det är kroppens sista chans att stadga upp  ”vårt svaga hus, låsa musklerna”  så vi blir stadiga, men tyvärr blir det på fel sätt, om vi inte rör oss och håller efter musklerna. Och då framför allt inte bygger upp det inre viktiga muskellagret.

nia_svt_web

Dock är det inte så bra med bindväven när vi skall försöka göra fulla rörelser, då känner vi att det är begränsade rörelser vi kan utföra. Automatiskt gör då många så att de håller tillbaka rörelserna. Och ju mer vi håller tillbaka hela rörelsen i leder och muskler, desto mer bindväv, desto mer stelhet och allt större svårigheter i rörelser. En ond cirkel.

Nian har ett väl genomtänkt rörelsemönster som få andra träningsformer har, ett rörelsemönster som stärker balans, fokus, inre muskellager och ger motion till leder samt stimulerar ledvätskan att cirkulera även i mindre leder. Det unika är att det finns fler nivåer av träningen.

Din lärare ger dig rörelserna, du gör dem efter din egen kropps förmåga just nu. Om du lägger dig på en lägre nivå av rörelseschemat, så kan du med tiden utveckla dig, och nå större rörelsemönster i muskler och leder. På så sätt kan vi öka på vår rörlighet och slippa problem längre fram i livet.  Det är unikt med Nia.

Här är en länk till en workshop i Kapstaden, som just Debbie Rosas håller i…

Vad du behöver i utrustning hittar du här


Efter en workshop, Music-Movement-Magic, som jag tillsammans med instruktören Ulrika Eiworth från Tyskland anordnade i Nynäshamn, så skickade en av deltagarna följande mail:

”WOW! Med 3 timmars Nia-workshop i kropp och själ, känner jag mig oövervinnerlig! Vi har dansat, skrattat, krupit, härjat, improviserat, sparkat, skrikigt och bara varit! Det är en lycklig själ som myser i min trötta kropp just nu. Önskar så att alla fick prova Nia, det är helt underbart ♥♥♥!!”

Maria Gottberg
Nynäshamn


Forskning

Psychology Today en bra artikel om närvaro och smärta…

Psychology Today skriver en artikel om närvaro och smärta och vilka metoder som kan vara de bästa för att komma i balans med kropp och sinne, komma tillrätta med sorg, smärta och ge ett smärtstillande på ett naturligt sätt. Nia nämns som en av de tre bättre metoderna. Läs gärna artikeln.

Länkar till några YouTubeklipp om Nia


 Healthwise om Nia

  • Här är en länk från Healthwise, där de förklarar varför de anser att Nia är den ultimata träningen….

 Collagen (bindväv) kontra fascia (muskelhinnor)

Här finns en länk till en visning om hur collagenet bromsar muskler. Det är en väldigt illustrativ film att se, (dock lite tuff) och om du kan engelska, så läs gärna texten i början på sidan, den beskriver vad som sker när vi är stillasittande eller inte rör oss maximalt i alla leder. Texten under filmen är också väldigt beskrivande…

När man läst och sett detta, så får man en större förståelse av att röra kroppens alla leder. Inte bara löpträna som motion, utan genomtänkt träning där du ökar på rörelsemönstret…


 Här är karta till träningslokalen

Priser/träningstider hittar du här…

Hur vi möts och om eget ansvar inom Nian hittar du här


 

Har du möjlighet att få ersättning från ditt arbete, så tar vi…

friskvardscheckar_nia_yoga_