Dibaze-tekniken…

Jag är i grunden utbildad Nia-black-belt-teacher; och har nu startat upp mitt eget koncept av rörelseträning som bygger på rytmisk dans, aerobics, tai chi, kampsport för att ta hela kroppens rörelsemönster i anspråk. Allt uppbyggt på och från mina kropps- och muskelkunskaper som Massage- och Yogaterapeut…

Jag har varit ledare för Niaklasser i elva år; och går nu vidare med mitt eget koncept och teknik. Min egen träningsteknik; Dibaze (Dibäjs); är en för kroppen välgörande träningsform där kroppens alla stora leder tas med för att öka på din smidig- och rörlighet. Helt invävt i ett mjukt men mycket stärkande, svettigt, rörligt och roligt pass…

Dibaze kombinerar Modern Dance, aerobics, yoga, Tai Chi och kampsport med olika tekniker för kroppsmedvetenhet och balans; såsom Alexandermetoden och Duncan Dance. Träningen genomsyras av ett holistiskt perspektiv med en central tanke om att kropp, känsla, tanke och själ är tydligt sammanlänkade.

Det är en lustfylld och inspirerande träning som ger energi, kraft och balans. Jag har min Dibazeträning i min träningsstudio, Lotus Yoga Center Vikingavägen 15, i Nynäshamn. Just genom mitt jobb som massage- & yogaterapeut så vet jag vikten av att alla leder måste röras fullt ut. Jag har sett hur det går att hålla en rörlig kropp högt upp i ålder. Dibaze är för alla åldrar; alla tränar på sin egen nivå…

När jag som massageterapeut började utveckla Dibaze så skapade jag; en ur min synvinkel; den ultimata formen av träning för att få med leder och muskler men framför allt den enormt viktiga fascian! Det är den som begränsar vår rörlighet. Vi har stor kunskap om fascian från vår yoga; där vi jobbar väldigt inriktat på att få fascian att fungera som den ska.

Alla kroppens tretton stora leder tas med, de smörjs upp av den för leden viktiga synovialvätskan, slagg transporteras bort så att vi får ökad rörlighet. Vi har 700 muskler i kroppen, och det behövs rörelse för att hålla både fascian och alla muskler smidiga.

Tempot växlar. Mjuk uppstart som övergår i stegrande rörelser, för att åter gå tillbaka i lugnare tempo, för att öka igen, som intervallträning. Det är jobbigt, men kroppen har möjligheter till en snabb återhämtning även i passet. Inom Dibaze tar vi även fokus på det inre muskellagret, stärker det lagret där vi oftast är som svagast; vi får den otroligt viktiga fascian rörlig.

Barfotaträning

”The human foot is a masterpiece of engineering and a work of art”
– Leonardo Da Vinci 1452-1519

Träningen sker barfota; men sockor med bra grepp fungerar. Fotträningen för att vi skall bygga upp våra leder nerifrån, och det är fötterna som är alla våra benleders ledare och vår kroppsbärare. Genom att använda foten som det är tänkt, så stärker vi upp våra muskler, bygger  balansen och vi bygger upp en styrka i den del av kroppen som hela kroppstyngden vilar på.

Genom mitt arbete som massageterapeut så har jag förstått vikten av att arbeta från fötterna; skapa stabilitet i leder; det är från fötterna mycket börjar. Idag börjar det  komma forskning inom rehab av skadade leder, om vikten av att få stabila fötter för att undvika knä-, och höftskador.

Nu har rehabinrättningar insett att just röra fötterna barfota inom träning, det ger starkare fötter och starkare och rörligare leder. Foten är en mycket komplex konstruktion. Otroligt flexibel när den är i sitt rätta läge. Och vi skall hålla foten rörlig i alla riktningar, få den stark och smidig.

Genom rörelse i fötterna i barfotaläge, kommer tårna tillbaka till sitt ursprungliga läge, och du får en bättre hållning, starkare leder, ben och knän. En fot består av 26 ben, 33 leder och över 100 muskler, senor och ligament  vilka alla har sin funktion för fotens optimala rörlighet. En fjärdedel av kroppens alla muskler finns i fötterna. Foten skall hålla så mycket tyngd, och ändå vara smidig, rörlig i flera nivåer och lägen, böjlig, kraftfull, kunna skjuta ifrån och hålla emot. Att ha en smidig fot är början till att slippa ledproblem i höfter och knän, både nu och senare i livet. Knäproblem kommer oftast från de närmaste lederna, foten och höften.

Tai Chi – Tae Kwaendo- Yoga – Duncan – Alexander Metoden – Feldenkrais

Dibaze har bland annat inslag från Yoga, Tai Chi, Tae Kwaendo, Duncan Dance, Alexander-Metoden och  Modern Dance, så du har ett stort mönster av rörelser som ser till kroppens stora leder får igång synovialvätskan mellan lederna, den vätska som smörjer upp leden, så vi inte får skador och förslitningar. Dibaze har ett rörelsemönster som inte många andra träningar har. Ett holistiskt seende på träningen och att det finns flera nivåer i träningen som du kan lägga dig på, beroende på var din kropp befinner sig just nu.

Som sagt ett holistiskt instrument. Du får Tai Chin’s mjuka rörelser, du får in Yogans töjningar, kampsportens explosivitet, dansens mjuka rörelser som tränar vår koordination och skapar nya nervbanor i hjärnan. Alexander-Metodens kroppshållning, Feldenkrais som används inom vården, fysisk träning, idrott, muskelbesvär och mycket mer. Allt sammanvävt i en träningsform. Det gör att hela din kropp tas i anspråk. Från hjässan ända ner till tårna. Det är en  träning som ger ansträngning, men sällan ger träningsvärk som du kan få från många andra träningsformer. .

Rörlighet & Uppsmörjning

Våra kroppar är gjorda för att röra sig. De behöver belastas. Det är när vi inte rör oss efter kroppens naturliga mönster som vi får skador. Tänk på en dörr du inte öppnar fullt ut. Till slut börjar den gnissla.
Det tar emot på sista biten när du försöker öppna den. Så är det med våra leder. De skall röras ut i sina ytterlägen för att du inte skall få problem. . Om du har ett dåligt rörelsemönster, så ökar du med DB på ditt rörelsemönster så du kommer in din kropps och dina leders naturliga rörelser, du blir inte stoppad halvvägs av att det tar emot.

Dibazeträningen underlättar många vardagliga sysslor. Som att ta upp saker från golven, sätta sig på huk på ett smidigt sätt, hålla igång hand- och fotleder, höfter och bäcken, rygg och nacke, axlar och armar. Dibaze är som sagt en barfotaträning. Detta för att det skall skapas stabilitet i fötter, ben, bäcken och höfter. Du ökar på genomströmningen av blod på ett för kroppen naturligt, lekfullt och för individen anpassat sätt. Ett rörelsemönster som du vartefter du blir smidigare, ökar på till nya nivåer.

Muskler & hinnor

Den glatta hinnan, fascian, som ligger mellan muskellagren skall fungera som en glidyta musklerna emellan, så att musklerna kan röra sig fritt och smidigt. När vi inte rör oss fullt ut i alla muskellägen, så bildas collagen, bindväv, mellan musklerna och fascian. Det är collagenet som gör att vi t.ex. efter en natts sömn känner oss lite osmidiga i musklerna, behöver sträcka på oss. Bindväven håller fast musklerna.

Collagenet gör så att musklerna ”klibbar ihop”, och det gör att vi får svårare att röra oss i musklernas naturliga rörelsemönster. Där har DB en stor fördel. Vi rör alla leder maximalt, det gör att  collagenet släpper från musklerna, inte bromsar rörelserna, vilket annars gör oss mer och mer orörliga.

Genom att töja, vrida, stretcha, så släpper bindväven som bromsar musklerna från att röra sig naturligt, och du återfår en glatt yta mellan musklerna. Det är denna kontinuerliga genomgång genom träning som gör att vi ökar på rörelsemönstret, tränar leder, håller tillbaka bindväven som annars lägger sig som ett pansar och håller fast musklerna och ger stelhet och osmidighet. I längden en ohållbar situation om vi vill behålla vår rörlighet.

Stel eller smidig?

Om det är så att vi inte rör oss och håller glidytor och smidighet igång, då är det ”bra” att det bildas bindväv, det är kroppens sista chans att stadga upp  ”vårt svaga hus, låsa musklerna”  så vi blir stadiga, men tyvärr blir det på fel sätt, om vi inte rör oss och håller efter musklerna. Och då framför allt inte bygger upp det inre viktiga muskellagret.

Dock är det inte så bra med bindväven när vi skall försöka göra fulla rörelser, då känner vi att det är begränsade rörelser vi kan utföra. Automatiskt gör då många så att de håller tillbaka rörelserna. Och ju mer vi håller tillbaka hela rörelsen i leder och muskler, desto mer bindväv, desto mer stelhet och allt större svårigheter i rörelser. En ond cirkel.

Dibaze har ett väl genomtänkt rörelsemönster som få andra träningsformer har, ett rörelsemönster som stärker balans, fokus, inre muskellager och ger motion till leder samt stimulerar ledvätskan att cirkulera även i mindre leder. Det unika är att det finns fler nivåer av träningen.

Din lärare ger dig rörelserna, du gör dem efter din egen kropps förmåga just nu. Om du lägger dig på en lägre nivå av rörelseschemat, så kan du med tiden utveckla dig, och nå större rörelsemönster i muskler och leder. På så sätt kan vi öka på vår rörlighet och slippa problem längre fram i livet. Det är unikt med Dibaze


 Collagen (bindväv) kontra fascia (muskelhinnor)

Här finns en länk till en visning om hur collagenet bromsar muskler. Det är en väldigt illustrativ film att se, (dock lite tuff) och om du kan engelska, så läs gärna texten i början på sidan, den beskriver vad som sker när vi är stillasittande eller inte rör oss maximalt i alla leder. Texten under filmen är också väldigt beskrivande…

När man läst och sett detta, så får man en större förståelse av att röra kroppens alla leder. Inte bara löpträna som motion, utan även en genomtänkt träning där du ökar på rörelsemönstret…


Jag har min Dibazeträning i min träningsstudio, Lotus Yoga Center Vikingavägen 15, i Nynäshamn.

 Här är karta till träningslokalen

Hur vi möts och om eget ansvar inom våra träningar hittar du här