Är det stelt i axlarna? Är nacken stel? Värk i ryggen eller hela kroppen? Svårt att böja knäna; ta sig upp och ned från ett golv? Ja; då kan nog vår Gubbyoga vara räddningen för dig…

Ny kortare fortsättningskurs börjar den 1/5 och det är sex gånger; det är en förlängning på vårterminen; vilken var en kortare variant av våra terminer; då vi inte visste hur Gubbyogan skulle mottas. Förlängningskursen slutar 5/6.

Gubbyogans uppstart gick bra;  kursen blev full; så nu startar vi en kortare förlängning; samt återkommer därefter till hösten för att pejla av läget…

Anmälan till förlängningen görs på länken nedan…
Välkommen!

Vår Gubbyoga vänder sig till dig som man vilken över åren blivit stel, fått ont i axlar, rygg, knän samt blivit allmänt orörlig. Gubbyogan syftar inte till att vi skall bli akrobater eller cirkusartister; vi står inte på händer eller på huvud; utan den syftar till att  återskapa en bra grundrörlighet i leder, fascia och muskler…

 

MIN EGEN RESA

Jag som håller i GubbYogan heter Stefan Gottberg; född 1950; och är utbildad terapeut inom olika yogagrenar.

Jag körde under cirka 40 år ner min kropp fullständigt med hård fysisk träning samt ett fysiskt tungt arbete. Jag fick så stora problem att jag inte kunde böja benen mer än i 2 grader; nästan lika med noll. Oerhörd smärta i benen; samt då ett per dygn stort intag av Voltaren smärtstillande tabletter för att få dagarna att fungera.

Även män behöver yoga…

Tio läkare sa att jag aldrig mer skulle kunna böja benen, aldrig kunna gå i trappor (jag var brevbärare!) aldrig mer kunna cykla. Min sjukgymnast sa att jag skulle få gå på Voltaren livet ut.

Jag började göra mina egna påhittade övningar för stretching; vilka sedermera blev mina yogaövningar (jag förstod inte då att det var yoga jag gjorde). Jag satte in stöten där det behövdes; där det tog emot.  Med min egen-konstruerade yoga så tog jag mig tillbaka till en rörlighet som jag inte ens hade när jag var 25 år.

Min resa från orörlig och med mycket smärta till rörlighet och smärtfri har varit omtumlande.

Här kan du läs om min resa in i yogans värld…

De övningar jag själv skapade och de som jag över tid använde; återställde min kropp; gjorde mig smärtfri. En fantastisk resa som jag väldigt gärna vill att fler skall få ta del av genom sin personliga resa. En resa från smärta till smärtfrihet. En resa från orörlighet till rörlighet…

I Gubbyogan står vi inte på händer eller på huvudet; utan Gubbyoga inriktar sig på att få vår rörelseapparat som kanske stelnat till; axlar, armar, rygg ben och knän; att fungera bättre. Fascian; bindväven- är en stor spelare i detta med vår rörlighet. Ju starkare vi blir; ju mer tajtar fascian till om muskler och leder. Det blir en ond cirkel. I Gubbyoga så gör vi yoga som alltid följer ledens naturliga riktning och funktion.

Normalt i vår yoga så är det meditationer. Så är det inte i Gubbyogan; där är fokus på att återfå rörlighet och slippa smärta.

GRUNDLÄGGANDE YOGA

På vår Gubbyoga så är övningarna väldigt grundläggande; övningar som alla kan klara av. Vissa övningar kommer troligen att ta emot; beroende av var vi har våra problem. Men har vi anpassat kroppen i 40-60 år till det stela läge den har idag; så tar det emot lite grann.

Men det sköna är att det inte tar 40-60 år att återställa den orörlighet vi skapat. Du som deltagare jämför dig inte med någon annan; vi är alla olika, vi har alla olika behov och begränsningar. Men i slutändan så har vi alla skapat oss en allt mer smärtfri kropp som har fått ökad rörlighet…

FASCIAN
Fascians nät runt muskler…

Fascia är latin och betyder ”Klister”. Det är precis vad som sker med fascian om den inte får behålla sin rörlighet; den klistrar ihop sig; vilket skapar orörlighet i muskler och leder. När du vaknar stel så är det fascian som klibbat ihop sig; svårt att får lemmar och leder att röra sig.

I och runt vår kropp, våra leder, våra muskler så finns fascian. Den har ingen början inget slut. Den kan var mjuk som gummi och faktiskt så är den hårdaste fascian starkare än stål.

Det är fascian som håller ihop kroppen; inte skelettet eller musklerna. Fascian fungerar tre-dimensionellt. Den kan släppa på sitt fäste om det behövs för skydda muskler och leder eller för att öka på rörlighet; eller för att ge mer styrka i visst läge.  Fascian skall alltså skydda oss, vår kropp, muskler och leder.

Fascia i vävnad

Hos Lotus Yogacenter så jobbar vi på att få loss fascian; göra fascian smidig och stark i samma paket; det skapar rörlighet.

En enbart stark fascia (alltså inte rörlig) är oftast en förkortad fascia vilken klämmer till musklerna; och därmed lederna. Ju mer fascian förkortar sig av t.ex. arbete, fysisk träning m.m. ju svårare blir det faktiskt att skydda muskler och leder.

Fascian har som uppgift att skydda muskler och leder; men när vi blir stelare; inte använder fascian fullt ut;  så blir fascians reaktion att den klämmer i leder, ledspringor; diskar i ryggraden; låser axlar och rygg i skruvstäd.

Vi fokuserar alltså i Gubbyogan på att eliminera dessa risker. 

Om det är så att vi inte har varit med om en olycka, inte fått en större skada; eller har medfödda skador och problem; så har vi allt som oftast skapat oss de problem vi nu har. Skapat problemen genom arbetet eller vår fysiska träning. I all välmening till vår kropp har vi kanske tränat fysiskt hårt. I slutändan så gav det fysiska problem.

Men som sagt ovan; det kommer inte att ta 50 år att återställa kroppen till mycket god rörlighet samt att kunna få slippa smärtan…

P.S.
Vi har som grund i all vår yoga sex deltagare som minimum för att starta upp en kurs. Maxantal brukar ligga på 14 deltagare per klass.


Arthur resa

Här kan du se en video om Arthur; extremt lärorikt när man tror att man inte kan återskapa rörlighet och slippa smärta…