Här kan du läsa om vad några deltagare som gort privata sessioner i vår Trauma Release Position (TRP) tycker, vad de har upplevt samt vad det gett för effekt och eventuell insikt… Hej Stefan,
För mig var detta en stor upplevelse som både var jobbig och fin. Jag förlorade tidsuppfattningen helt och låg i ”vila” i över 3 timmar, vilket var helt osannolikt! Jag låg på en tunn yogamatta med en bok som stöd under huvudet under så lång tid! 

Första tiden upplevde jag en skön vila i lugn och ro med musik som fick mig lugn och avslappnad.

Allt eftersom tiden gick märkte jag hur hjärtat började slå och det gjorde ont i och omkring hjärtat. Det var först obehagligt och jag undrade vad som hände, men jag förstod sen att det var mitt inre som ”pockade på”. Minnen från min barndom kom upp och det var inte några fina minnen utan tvärtom jobbiga sådana.

Det var länge sedan jag tänkt på detta och jag kände en stor smärta i hjärtat och blev allt argare där jag låg. Till slut var jag tvungen att komma tillbaka till rummet och försöka fokusera på det och på andningen ett tag. Blandat med ilskan kom förstås tårar eftersom ilskan blandades med sorg…

Jag fokuserade emellanåt på andningen för att gå igenom perioder av sorg och smärta. Är oerhört tacksam över detta fantastiska hjälpmedel som yogan har lärt mig – djupandningen.

Känslorna böljade fram och tillbaka. Tårarna kom i en strid ström vid flera tillfällen. Det var som om känslorna vällde fram – inte bara av sorg utan också av glädje, lättnad och tacksamhet.

När jag till slut kom tillbaka till nuet var jag alldeles öm i kroppen, men kände ett stort lugn inombords. Hade en känsla av att ha rensat kropp och själ. Tömt mig på stress och jobbiga tankar. Kände mig trött, men avslappnad och framför allt lugn och glad.

Det var spännande och härligt att få vara med sig själv under så lång tid. Ha fokus inåt och ”bara vara”.

Efter att varit sjukskriven några månader p g a utmattning har jag nu börjat arbeta halvtid och känner en oerhörd tacksamhet över att jag har yogan i min vardag. Dessutom har jag fått chans till denna TRP-resa som jag också tror bidragit till mitt lugn och min uppmärksamhet inåt.

En stark och fin upplevelse som jag verkligen kan rekommendera.

Stort TACK Stefan för din tid och ditt fantastiska engagemang!

/Lena Drysén


”Hej Stefan,
Djupt tack för igår, både för mycket fin MedYinyoga och framförallt för den spontana TRP-stunden. Ja, vad Livet kan överraska. Jag bugar inför dig och din generositet med tid och närvaro.

Det är stort för mig att någon ger så. Allt känns bra efter Trauma Release Position (TRP)-”resan” och gärna vill jag delge vad som kändes och känns nu. Övningen är i all sin enkelhet helt fascinerande, tänk vad många som skulle må bra av den – en hel värld.

Precis som jag delgav efter yogan tycker jag du är helt autentisk som vägledare och att din vetenskapliga kunskap vävs in med erfarenhet, visdom och ödmjukhet.

Det som hände under min TRP-session var mycket, om än jag låg stilla. Från min egen erfarenhet av behandlingar, yoga och många frigörande övningar blev jag direkt intresserad av övningen när du berättade om den – den är genialisk. Sedan att du så direkt och spontant ville ge mig den fick mig att möta känslor som ”att vara i vägen, ta för mycket tid och plats, vilja ge tillbaka, betala” och dessa känslor fick jag i övningen vara stilla med, andas i och låta vara – mycket helande.

Under hela stunden hände något i kroppen, känslorna och tankarna. Jag minns inte att jag varit så stilla och medveten i en process tidigare, det var en ny känsla, det var förunderligt. Det var som om en energi och uppmärksamhet gick från ställe till ställe i kroppen, där känslor och tankar hängde på. Ibland gjorde det rejält ont någonstans i kroppen, men vände precis vid gränsen och gick vidare. Ibland mådde jag illa till någon slags gräns av vad jag förmådde och även där vände det och gick vidare. Jag både kände kroppen och upplevde sinnets reaktioner samtidigt som jag var ett vittne, en betraktare som följde hela processen.

Redan efter några minuter i processen började benen skaka, detta kom och gick. Mitt högra ben kändes mer i början. Jag tror jag gick igenom de flesta delarna av kroppen. Jag följde med andningen nästan, eller kanske hela tiden och upplever den som själva essensen i övningen tillsammans med kroppens position. Ännu mer har jag fått förstå andningens gåva.

TRP-processen är bortom förståndet helande. Jag sätter de ord jag har just nu på det jag upplevde och upplever, för processen fortgår. Något har väckts i mig, jag känner mig mer närvarande, mer stilla i den jag är.

Axlarna är påtagligt lättare och skönare idag. Mina axlar har varit spända en längre tid och jag har haft en känsla att jag inte rått på dem.

Jag upplevde under övningen att känslor av lycka och lätthet kom och gick, för mig en andlig tillvaro.

Igår kväll när jag skulle lägga mig kände jag att hjärtat jobbade mer än vanligt. Jag sov gott och vaknade välmående.

Jag har delgett några personer i min närhet om psoas-övningen, samtliga berörs av den. Jag rekommenderar mycket gärna andra denna möjlighet under din vägledning”.

/Maria Sundbom


”Hej Stefan
Innan jag prövade processen med TRP hade jag sen en längre tid tillbaks spänningar kring ljumskmuskeln på höger sida ibland blev det spänningsknutar…

Ibland strålade det uppåt magen, men endast på högra sidan, kunde även känna spänningar neråt höger benet och upp mot nacke, hals, huvud. När 1 timme hade gått så kände jag att mer och mer spänningar släppte och redan då kom sköna känslor av att stora spänningar höll på att släppa.

Sen dröjde det till senare på kvällen när jag sitter i soffan och gör lite lättare tänjövningar med ben och ljumsken, som det verkligen känns som att en propp släpper i ljumsken och helt plötsligt är det precis som den smärta och spänning jag tidigare känt försvinner mer och mer.

Jag fylls av sköna känslor, och det är ingen hejd, jag börjar skratta mer och mer och det är till och med att det kommer fram tårar och de ord som dyker upp i huvudet är en stor lättnad och en skönhetskänsla som jag aldrig har upplevt förut.

Och när jag tänker på före och efter övningen så är det precis som att jag har fått svar på den smärta jag känt i ljumsken pga. av olika spänningar längs höger sida under mer än 10 år. Jag blir också oerhört lättad över att jag har hittat den process som gör att så här långvariga och stora spänningar släpper till slut helt och hållet.

Så jag vill också passa på och tacka dig!
Stort Tack!!

Hoppas att min beskrivning av min upplevelse om övningen har gett dig information som du kan använda”.


UTAN VÄRK; MEN TRÄNINGSVÄRK
 Sovit nästan utan värk efter en fantastisk ny TRP-behandling hos Lotus Yogacenter. Tack bästa Stefan och även för träningsvärken ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

/Susanne C

/Med Vänlig Hälsningar
Klas Enghag